Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Bytt, bytt kommer aldrig igen!

Je suis Barbet hälsar en stolt Thelma Lou


Hur beskriver man en barbet visuellt? KoiPeace undrar och protesterar!

Comments

Till jublande femåringar

Barbet Koi fyller 5 år och firar på stranden
Comments

I ljust och tacksamt minne bevarad

Idag är det internationella kvinnodagen. Också i vår barbetvärld finns tongivande och betydelsefulla kvinnor att uppmärksamma. En av dem som stod i främsta ledet på barrikaden för att värna Barbet de chasse var Madame Hélène Pêtre som i lördags, den 4 mars 2017, avled 87 år gammal.

Mrs Pêtre framför huset där hennes far bedrev barbet avel under kennelnamnet mas de la Chapeller
Madame Hélène Pêtre framför egendomen Mas de la Chapelle där hennes far Dr Vincenti under 1930-talet bedrev sitt avelsarbete i sin kennel under samma namn.
Foto: Elaine Fichter


Den franska uppfödaren av barbet, Madame Hélène Pêtre var en generös, strävsam och viktig röst i barbetvärlden. En beslutsam kvinna som följde i sin fars, Dr Vincenti (kennel Mas de la Chapelle), fotspår. De delade båda övertygelsen och arbetet för att rädda en utrotningshotad hundras – Vieux Barbet. Madame Pêtre var verksam under kennelnamnet Barbochos Reiau de Prouvenco, och hon kom att spela en betydelsefull roll för rasens smala väg framåt. Senare också tillsammans med Mr Rainier T Georgii, som bedrev sin uppfödning under kennelnamnet Poppenpälers, strävade de båda uppfödarna tillsammans för att värna barbeten och dess ursprung. I hård motvind var de verksamma under tiden då Vieux Barbet fick ett allt sämre arbetsklimat eftersom nykonstruktionen av Barbet Modern gjorde sitt inträde på den franska hemmaarenan. De drev en ojämn kamp i sitt arbete men lyckades båda att föra såväl ras som kunskap vidare till nästa generations uppfödare. Båda uppfödarna fick om inte med uppskattning så åtminstone ett erkännande i sitt idoga arbete genom hedersmedlemskap inom den franska rasklubben för barbet. Madame Pêtre blev genom sitt avelsarbete hedersmedlem i Club du Barbet, Lagotto et autres Chien d’Eau
i juni 2006. Rainier T Georgii erhöll sitt hedersmedlemskap några år senare i januari 2009.

MadamePetre i mitten framför sig har hon valparna Cybele, Cythera och Cigale
Valparna Cybele, Cythere och Cigale var tre från den sista kullen om åtta valpar hos Madame Pêtre och hennes kennel di Barbochos Reiau de Prouvenco, året var 2007. De tre valparnas så småningom olika hemvist blev Holland, USA och Canada. Foto: Greet Romeijn.


Mme Pêtre med barbet Carioca, 2010
Madame Pêtre och Barbet Carioca, 2010. Foto: Brigitte Raoux.

Ekot av dessa numera förenade men likväl tre betydelsefulla och passionerade röster kommer att fortsätta leva och färdas vidare i tiden. Inte minst som en påminnelse om att vi behöver lära genom att lyssna medan vi fortfarande har möjligheten att hjälpa men också tid för att tacka i allt som bringar oss delad glädje medan den egna tiden tillåter. Madame Pêtre, hennes far Dr Vincenti samt kollegan Mr Georgii har för alltid sina namn skrivna i barbetens historia genom sitt passionerade arbete för en hundras och dess bevarande. Deras numera samlade arkiv förvaltas idag med omsorg av Elaine Fichter som delar informationen med nästa generations förvaltare.

Med stort TACK till Madame Pêtre som kärleksfullt vårdat sitt och sin fars arbete genom att väl förvalta och dela denna kunskap för större medvetenhet till oss alla som visar intresse för att veta mer om och förstå rasen barbet idag. Ett starkt och vänligt kvinnoporträtt som väl hedrar den internationella kvinnodag som vi i dag firar med alla kvinnor. Mitt tack med ett deltagande i sorgen tillägnar jag alla hennes nära och kära.

Mme H Petre med barbet flankerad av Elaine Fichter och Anne Keippilä
Madame Pêtre tillsammans med sin älskade Barbet samt vännerna Anne Keippilä och Elaine Fichter, 2015. Foto: Elaine Fichter.
Comments

När stegen blir tunga

Barbet Koi och hans två snötyngda tassar

KoiPeace funderar vidare kring maktspelets taktik och finner hjälpande råd.

Comments