Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

En unik tillbakablick


Barbet


Allt handlar om att skapa förståelse genom att uppriktigt berätta. Att dela kunskap för alla är en möjlighet att hjälpa till bättre förståelse med god insikt för medvetna beslut.

Delar med sig av eget arbete gör Leendert Bosman i sin granskande och omfattande studie av barbetens historia. Under arbetsnamnet ”The Simple-series” som består av flera sidor där han i en stor kollektion bilder försökt reda ut såväl missförstånd som att delge historia under ett längre tidsperspektiv. Denna hans senaste sida samlar och skildrar illustrerat hundrasen barbet och dess historiska vandring fram till sin komplexa nutid på ett enda stort blad. Ett unikt material som aldrig tidigare presenterats i samlad form och som åtminstone jag saknat då det sällan talas om eller visas tillbakablickar på rasen och dess dokumenterade ursprung. Jag adderar denna sida till de övriga som står att finna under fliken ”KoiPeace” (aug 2018). Visningsbladet här ovan finns också i en större, mer tydlig och läsvänlig pdf. Ladda ner den, studera och fråga. Du finner den för nedladdning under fliken PDF med namnet ”En samlad sida barbet”.

Jag säger TACK till Leendert för Ditt stora engagemang och intresse. Jag ser nu fram emot Din nästa etapp i en förklarande textversion som berör samma starkt begränsade men mycket komplexa ämnesområde.
Comments

Dumhet är som dumhet gör

Mess. Print från agraffi.com

Jag intresserar mig inte för ryktesspridning. Inte heller för privata konflikthärdar emellan två individer som borde stanna och hållas där men som likväl tar steget vidare för att välregisserat utspelas på sociala medier.

Jag undrar till vilket ändamål och för vems vinning? Högljudda och förskräckliga gräl som oftast är fyllda av emotionella känslostormar och vida dramatiserade för att provocerande vädja till intolerans och anhängares sympati och locka till dess stöd. Ibland är dylika diskussioner helt ensidiga och lutar sig partiskt på endast ena sidans uppfattning och vinning genom att helt sonika blockera den andra parten från att ta del av och med samma rätt ges möjlighet att uttrycka sig. Att låta dylika konflikthärdar växa genom att uppmuntra, kommentera eller sprida hetsjakt på enskilda privatpersoner är inget annat än dumhet.

Privata gräl bör givetvis lösas, men inte via en okunnig mob, ej heller inför öppen ridå utan först och främst i rummet mellan de trätande två eller tas vidare till domstol för rättvisans skiljedom. Att som två privatpersoner starta en smutskastningskampanj i offentlighetens ljus är bara dömt att misslyckas och åsamkar målet mer skada än nytta. Det som till synes kan tolkas såsom lätt att värdera till fördel för endera part kan lika snabbt vända. Problematiken bakom det som utspelas inför öppen ridå kan komma att visa sig vara långt mer komplicerad och infekterad än vad vi någonsin ens kunnat ana. Rättvisan sätts ur funktion. Vid publicering har drevet redan startat och växer okontrollerat snabbt.

Glöm aldrig att ett mynt har två sidor och båda bär på ett och samma lika värde. Just därför är det viktigt att sansat lyssna och lika viktigt är att låta båda parter komma till tals. Dra inga förhastade slutsatser med kommentarer som kan elda på och starta än mer av redan alltför många och helt onödiga men kostsamma oförätter.

Vill Du engagera dig publikt för att skapa opinion i egen sak? Håll Dig informerat till hela sanningen i verifierbara fakta och sätt fokus på sakfrågan! Hantera Din egen argumentation och visa tolerans för oliktyckande. Glöm inte impulskontrollen, tänk ett varv till kring hur och varför och inte minst OM Du vill engagera Dig. Helst innan Du agerar. Förmåga att behärska sina känslor är till allas fördel men kräver både förnuft, träning och tid. Tänk på att hålla vägen fri och väl framkomlig för alla.

Till det ensidiga och vinklade persondrev som utspelar sig bland barbetfolk just i denna stund vill jag säga; Lyssna till och ge båda sidor möjligheten att komma till tals och tänk efter före! Nu är det redan försent. Likväl en lärdom att ta med sig tills dess att nästa drev gör sitt skamligt fula intåg. Tron att skapa rättvisa genom att utesluta den är befängd. Att hävda sig utsatt för en privat mob genom att starta en ny, med större spridning, i publik kollektiv regi i omvänd riktning är väl knappast att kalla ett särdeles smart drag för att tackla och komma till rätta med dumhet. Vi behöver faktiskt inte reagera på allt som hamnar i vårt blickfång. Tvärtom kan det göra större nytta att helt enkelt låta bli.
Comments