Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Maestro Mac Olsson - vår härliga pudelkorsning.
Kompisen Mac sitter på en sten i strandbrynet

Maestro MAC OLSSON
En salig blandning mellan dvärgpudel, ShiTzu, Lhasa Apso och Coton de Tulear. Många raser, men det är åtminstone en blandning inom samma rasgrupp.
Mac kom till oss när han var 12 veckor gammal och året var 2008. Han är öppen, social, läraktig om än en envis och säregen liten herre som numera är kastrerad.
Han kommer att bli en utmärkt läromästare för Koi då han är lugn och stabil men är samtidigt både pigg, glad och nyfiken. Mac har gått valpkurs, allmänlydnadkurs, agility och rallylydnad och är en hund som tycker om att aktiveras. Vår Mac är dessutom anledningen till att vi vid vårt andra hundköp fann rasen barbet. Det var några utvalda egenskaper hos honom vi letade efter i den medelstora mer förutsägbara rashund vi då önskade och sökte. En pälshund som inte fäller på en hälsosamt naturlig individ, en rustik och social vän som är vaken och pigg på nya upptåg och äventyr men som också med lätthet kan chilla och må väl när den andan faller på.
Barbet Koi inväntar sin signal för att söka den gömda apporten

Åbyfjordens Clyde Jr aka KOI OLSSON
Sedan lång tid efterlängtad och familjens första barbet som föddes den 20 mars 2012. Koi hämtades hem till oss en vacker solig majdag när han var 9 veckor gammal. Då var rasen för mig en ny bekantskap och trots år av många frågor och mycket letande och läsning så anade jag aldrig att rasen hade ett senare men så tvärt och tudelat ursprung som jag snart också skulle bli varse. Egen erfarenhet och många trassliga motgångar skulle leda mig på en häpnadsväckande men också en mycket lärorik vandring som fortgår än idag. Koi och våra många utmaningar och steg tillsammans är också upphovet till sidan Du just nu läser. Han blev början på en händelserik resa omgärdad av många frågor som kom att leda till nya bekantskaper, upptäckter och mången lärdom i fakta. En historik förankrad i fakta som än idag är svårfunnen men som är nödvändig för upplysning och avel och därmed borde göras både tillgänglig och förståelig. Aldrig kunde jag väl tro att den ”förutsägbara” rashunden jag införskaffat hade fler raser i blodet än vad vår oförutsägbara blandras Mac med sina fyra olika har. Det finns förstås barbet i Barbet Koi men här finns också lika mycket av pudel, med inslag av spansk vattenhund, portugisisk vattenhund, irländsk vattenspaniel samt parisisk gatuhund av okänd härkomst och med största sannolikhet ytterligare någon mer. I barbetvärlden är det bara ett fåtal som visar ett genuint intresse för att studera barbetens bakgrund för att med förståelse och fakta också kunna värna om dess egentliga ursprung i typ, funktion och karaktär.Barbet Neo Mahler och havet

NEO MAHLER de la serve de la chapelle d’Alexandre
Neo Mahler importerades 2017 från Frankrike då han var 16 veckor gammal. Han är också av rasen barbet och född i april samma år. Neo har en högre dos av den ursprungliga rasen, vieux griffon barbet, i sin stamtavla vilket också var ett av mina flera önskemål i min andra barbet. I samma uttalade avelsmål hos uppfödaren som med omsorg i stor medvetenhet om en komplex bakgrund selekterat för originalets typ och funktion. Nu ska det bli intressant att följa Neo Mahlers uppväxt och utveckling. Lika intressant ska det bli att studera likheter och skillnader mellan honom och Koi. Hos barbet och i dess tudelade historiska bakgrund så lutar Koi mer åt den nybildade rasen – barbet moderne. Jag är väl medveten om att varje individ har sin egen unika sammansättning så tiden får utvisa hur Neo Mahler tar färg och form. I sin nya roll som lillebror, i en sedan länge och redan väl etablerad relation mellan Mac och Barbet Koi är Neo Mahler siste man in. I denna min brokiga hundtrio agerar den äldsta men storleksmässigt minsta Mac vördnadsfullt men bestämt strikt som regerande mäster.