Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Valborgsmäss

Nog andas våren mycket av hopp och förväntan? Särskilt nu vid denna tid när naturen spritter av liv och den skira gröna färgen är så intensiv att ögat näst intill bländas. Med vår hälsning och önskan om en skön valborg värnar vi ljus och växtkraft. Tid för härliga kvällspromenader...

Barbet Neo Mahler i vårens bländande motljus
Comments

On the rocks

Barbet Neo Mahler on the rocks.


Engelskans idiom ”on the rocks” betyder inte bara alkohol på isbitar, eller ett skepp som strandat på klipphällen utan det kan också användas då vi vill beskriva ett problem eller en svårighet på ruinens brant.


Sanningen må ibland vara brutal men är ändå så mycket bättre och värdefullare än en osanning. Jag kan inte nog uttrycka hur viktigt det är med uppriktighet och rak kommunikation. Att använda en specifik hundras och dess historik för att marknadsföra och sälja en nybildad och variationsrik korsning är väl inte det mest smarta agerandet av en organiserad hundvärld som säger sig vilja stödja, upplysa och agera ansvarsfullt?

Vad händer om kunskap saknas i den allt mer glamorösa marknadsföringen? Kan vi i kunskapsbrist agera med förstånd genomtänkt? Som intresserad av en specifik hundras önskar åtminstone jag att jag hade haft möjligheten att få hela bilden klargjord innan dess att jag gjorde mitt eget valpköp. Information som både hade bjudit på en valmöjlighet men också bidragit till en större medvetenhet men också förståelse för den vida variation som jag idag tydligt kan se och uppleva mellan mina två helt olika barbeter. Är det inte dags att förklara och visa på den komplexa sanningen bakom en exploaterad och vida mytomspunnen hundras i sin idag blandade bakgrund?

Jag har inget alls emot blandraser, korsningar, varianter eller andra hundraser. Tvärsom, eftersom variation och mångfald berikar och kan erbjuda oss valmöjlighet mellan många och olika alternativ. Det jag har invändningar emot är när vi inte klarar av att kalla saker och ting vid dess rätta namn. Som vid tillfällen då verkligheten inte längre överensstämmer med förmedlad information och yvig marknadsföring.

Med kunskap och utbildning kan vi agera med större tydlighet kring det vi vill bevara och förbättra.
Comments

Vieux Barbet via YouTube

Välj visning på fullskärmsläge...då scriptet för min sida inte vill lyda och de fina bilderna ses bäst och med god behållning när visningsläget täcker hela skärmen.






Elaine Fichter bjuder på Vieux Barbet i bildspel

Comments

Kulturarv

Old historical types of Vieux Barbet

Under mina år som ägare av barbet har jag gjort oanade upptäckter i egen erfarenhet under en mycket lång resa för att lära känna och förstå en sällan sedd hundras. Rasen är rikt omgärdad av myter och allehanda sägner och där den komplexa men numera kända bakgrunden sällan berättas eller återges i ett tydligt sammanhang. En historia som med tid hunnit få mycket av fakta genom de eldsjälar som sökt och funnit gamla böcker, tidskrifter och dokument där mycket dessutom återberättats av numera bortgångna uppfödare. En gedigen dokumentation som beskriver och förklarar mycket av den variation som idag står att finna i dagens blandning mellan två helt skilda raser. Vieux barbet och barbet moderne. En tidsresa i bilder hos den förstnämnda finns att beskåda i ett omfattande och vackert skildrat bildspel, sammanställt av Elaine Fichter. Bildspelet kan ses i länken här eller på facebook under sidan Barbet: French National Treasure.


Thelma Lou is an excellent example of Vieux Griffon Barbet.

Comments

Födelsedag nummer två

Det är tätt mellan födelsedagarna. Idag är det Neo Mahlers tur, att fira sina två år. Mac, Koi och jag tänker fira den ystra grabben med en solig strandtur. Stort grattis, Neo Mahler, på bemärkelsedagen Din! Ett lika stort hälsar vi till alla syskonen Dina!


Barbet Neo Mahler firar sin två-årsdag
Comments