Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Upplysande

Barbet och kunskapens träd. Dare to face reality!


Att vara uppriktig och vägledande handlar främst om förmågan att väl insatt och påläst kunna förmedla helheten och lika ansvarsfullt handskas med verkligheten, i såväl dess fördelar som nackdelar. Viktigt är också att tillhandahålla fakta för allas kännedom och på så vis ge alla samma möjlighet och förutsättning att hitta ”rätt” bland våra många och olika vägar framåt.

Finns det två skilda raser under ett och samma namn är det ofrånkomligt att detta faktum också inbjuder till villfarelse i missförstånd och för all del också till utnyttjande och konflikter. Än mer komplicerat blir det när kunskapsnivån skiljer sig vida åt hos dem som ska informera och vägleda oss andra som senare efter upplysning allra helst ska ta ett väl genomtänkt och medvetet beslut.

Finns en erkänd och dokumenterad historia med lång tradition som några få önskar bevara för framtiden bör dessa stödjas och uppmuntras, aldrig hindras. Väljer somliga istället att bortse från historia för att istället finna andra kvaliteter i vägar som attraherar går detta också bra, så länge vi är uppriktiga med bakgrund, syfte och eget mål. Lika viktigt är det att upplysa om den faktiska verkligheten så att vi är införstådda i förhållandena men också i skilda synsätt och olika arbetssätt.

SPRID KUNSKAP FÖR STÖRRE FÖRSTÅELSE
Det är vår demokratiska ordning att med frihet välja det alternativ som ligger oss närmast hjärtat. Begränsar vi vår öppenhet genom att undanhålla information eller genom att inte ärligt återge hela spektrat av en komplicerad bild då bjuder vi inte heller alla samma förutsättningar att agera i öppenhet för ett fritt och medvetet val. Inte heller värnar vi om en specifik hundras som kräver raskännedom i tydlig fakta, medvetna uppfödare och helst också ett ansvarsfullt kunskapsstöd från rådgivande expertis så att en ras inte absorberas i andra för att helt försvinna i en hundvärld som saknar förmåga till eftertanke men också respekt för allas våra flera och unika olikheter.

Jag hade uppskattat information som sammanfattar med tydlighet. Upplysning som kan förmedla bakgrunden till varför två skilda raser på senare tid blandats och som numera utvecklas i flera olika riktningar. Berätta varför organisationen valt att bortse från fakta. Informera om dagens situation och förmedla vad Ni ämnar göra och vad Ni siktar att uppnå framöver. Felaktigheter bör självklart åtgärdas och allra helst så snart de uppdagas.

Diskussionerna handlar inte om tävlan i vem som är bäst eller sämst! Det handlar om att rättvist vara uppriktig genom att tydligt förmedla det vi idag med säkerhet vet. Därmed också tillhandahålla de efterfrågade verktyg som krävs för att förståeligt förklara såväl syfte som mål i eget agerande och gemensamt arbete.
Comments

Bluff eller oförstånd?

Vieux Barbet eller Barbet Moderne?

Hur vilseledande är inte den organiserade hundvärlden när man säger sig presentera, avla och sälja en anrik och sällsynt hundras när man i själva verket säljer en nyskapad hybrid för vilken det idag också saknas ett gemensamt arbetsmål?


Rasens senaste 40 år är en härva som är mäkta svår att begripa. Resultatet idag finns emellertid tydligt att beskåda då det finns en stor variation inom rasen. Särskilt tydligt blir det då dessa ”rariteter” stolt visas upp av sina oftast ovetande ägare på utställningar och i våra sociala medier. Just vid sådana samlande tillfällen då dessa blandningar visas sida vid sida blir också skillnaderna uppenbara. Speciellt tydligt blir det för dem som har lång och god erfarenhet i stor raskännedom. För dessa fåtaliga som sedan länge är införstådda med faktabristen i en synnerligen trasslig historia och som väl känner denna yvigt marknadsförda hybrid ter sig scenariot som en dålig fars inom ett för dem högst akut och angeläget ämne. Som det att med fakta och förståelse värna om den lilla begränsade återstoden som finns kvar av ett gammalt och specifikt arv.

Skulle någon reagera på skillnaderna och uttrycka en fråga dribblas den snabbt bort till förmån för hur söt och fantastisk denna ras är i all sin rika mångfald. Står man på sig och vill ha konkreta och förklarande svar blir det närmast hotstämning och man blir kallad bråkmakare och kastas snabbt ut ur detta högfiltrerade sammanhang där man vägrar hantera verkligheten om den inte är just bara sockerströsslat, söt och gullig. En miljö som väljer att bortse istället för att inse är inte vad jag skulle kalla upplysande och bildande. Snarare tvärsom – fördummande.

Hur aningslösa och lättlurade är inte vi människor? Också jag. Någon säger sig proklamera en sanning och sen tar den ovetande massan vid med att sprida säljande och attraktiva ord och meningar, dessutom finns också spridda skurar av illasinnade rykten i en soppa som blir allt mer utvattnad. Alternativa sanningar får luft och liv. Scenariot svindlar! Många kockar har adderat lite av varje. Några få har gjort det av en god och nödvändig anledning i ett nedtecknat och väl beskrivet syfte och mål. Andra, som också är de flesta, blandar och ger utifrån alldeles egna preferenser. Idag verkar ingen visa intresse av att varken vilja veta eller ens höra talas om den komplexa bakgrunden! Alla hundar är ju söta och myten låter ju onekligen mycket bättre än den bistra verkligheten…inte minst är den lukrativt säljande. Business är business!

Är det oförstånd hos flertalet eller handlar det om förslagen taktik hos fåtalet? Kanske är det en kombination av de båda som ligger till grund för många år av missförstånd i en förödande faktabrist? De drivande och aktiva parternas agerande och bristen på verifierad data är ett allvarligt dilemma för en hundras i massiv förskingring. En mindre känd specifik hundras knuffas utför ruinens brant just därför att sunt förnuft, kunskap och utbildning fattas dem som bestämmer, informerar och vägleder.

Var finns fakta att tillgå för oss som faktiskt finns, önskar och söker insamlad data om de båda hundrasernas skilda och egentliga ursprung? Vem kan tillhandahålla fakta som kan förmedla dagens status hos en idag mycket blandad men så kallad renrasig hund? Vem är uppriktig och klartänkt nog att förståeligt förklara?

Jag pratar om en hundras mycket få verkligen känner och som den upplysta och hjälpsamma hundvärlden högfärdigt och stolt benämner som BARBET men sällan talar högt och tydligt om dess omfångsrika innehåll. Värdefull fakta som med god insikt innebär vinst för såväl människa som hund och som allra främst är en nödvändighet i avelsarbetet.
Comments

Fakta som få vill kännas vid

En samling av typerna som samlas under namnet Barbet Moderne. J C Hermans var dess formgivare.

Fakta som är högst relevant och samtidigt mycket förklarande i ännu ett bildspel sammanställt av Elaine Fichter. Denna gång avhandlas en helt annan och nybildad ras – barbet moderne. En krusigt krullig, ung och nykonstruerad ras som härstammar från pudeln. Inte tvärs om, likt det som förespråkarna av denna myt ofta och gärna vill övertyga oss ovetande till att tro. Fullskärmsläge är att föredra under bildvisningen....och kanske, kanske kommer ännu någon att höra och vakna till tonen av en högt ilsket ljudande och skrällande väckarklocka? Mitt eget uppvaknande för nu nära nog sju år sedan blev till en smärre chock. Om jag bara hade vetat... Då hade jag förstått mer och kunnat göra bättre.




Comments