Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Aprilväder

Barbet Koi i blött aprilväder

Aprilväder är det som gäller. Sol och vårvärme ena dagen, nästa ihållande hällregn och kyla. Dagen för regn är det ju förstås när vi ska bege oss ut på ängar där vinden ohindrat tar fart vid vår lydnadsträning. Efter två timmars drillning i kontaktövning, inkallning, mingel med okopplade hundar och skotträning så var vi båda inte bara ordentligt genomblöta men också mäkta trötta. Man kan lätt säga att vi båda somnade ovaggat men gott efter dagens bedrifter. Jag drömmande om vårsol och hägrande goda träningsresultat...och Koi hade med all säkerhet en söt och ung golden retriever tik i sin...
Comments

Kursstart

Denna vecka har vi påbörjat vårens kurser. En i jaktlydnad under Svenska Jägareförbundets regi och den andra är rallylydnad i vår lokala brukshundsklubb. Rallylydnad har engagerat oss de senaste terminerna och vi är nu i gruppen Avancerad, vilket innebär att det också ska tränas på att utföra moment med hunden på höger sida om sin förare. Något som gör Koi fundersam och frustrerad vilket han visar med att skälla ut mig. Nu är det upp till mig att bli övertydlig och konsekvent med att visa vad det är han ska göra så vi snabbt kan bli av med utskällningen, så han kan fungera stabilt och lika oavsett vilken sida om mig han befinner sig. Men jag har förståelse för hans konfunderade uppsyn då jag helt plötsligt vill byta sida när jag nu så länge arbetat med han han ska hålla sig tätt till min vänstersida.

Jaktlydnad är ett spännande och helt nytt område för både Koi och mig men har ändå mycket gemensamt med rallylydnaden och även här handlar det om att med tydlighet visa vad som förväntas av hunden. Vi har en hel del med oss genom våra tidigare kurser i rallylydnad och tävlingslydnad. Här blir det till att kunna jobba under mycket störning och på långt avstånd men också att kunna förhålla sig passiv under längre stunder. Vi slipper millimeterposition vilket också passar oss båda bra. Vår instruktör arbetar efter mottot och målet att alla väl ska kunna föra sina respektive hundar med stor stadga i gruppen utan koppel oavsett humör, omständighet och miljö. Kontakt är A och O likväl som att snabbt kunna skifta från aktivitet till passivitet. Träning som också ger färdighet i omvänd riktning när det gäller vår rallylydnad. Vi satsar stort på vårens jaktlydnad då den kommer att lägga grunden för den senare och nästa förväntansfulla etapp som blir den efterlängtade apporteringskursen som tar vid i maj månad.

Vi har fått en hel del att bita i denna termin, både Koi och jag. Det blir till hålla ett fast grepp med tydliga signaler och fokusera på vår gemensamma målbild – Att bli ett harmoniskt team som samarbetar i glädje med stadga och god kontakt. Nu kör vi, Koi!

Barbet Koi med sin favoritapport
Comments