Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Annalkande i tid och rum

Gott Nytt 2021 hälsar barbet Koi & Co
Comments

God Helg!

Julhälsning 2020


Julen 2020 blir onekligen en annorlunda jul. Vår samlande traditionsrika högtid har i år nästan helt skingrats i alla konsekvenser som följer i spåren av ett vilt härjande virus. Om än på distans men fortfarande med omtanke och tillsammans så kan vi alla hjälpas åt för att stävja och lindra effekterna av naturens ibland helt hänsynslösa spratt.

Famna julfridens tid med hänsyn och omtanke och ta väl hand om livet och varandra! Jag hälsar God Jul! Väl mött 2021 som ur förhoppning om vunnen lärdom kan bli till ett nytt och bättre år.
Comments

Händelserik!!?

JCH, his Bulletines and Vision




12 år efter bildandet av den svenska barbetklubben kungör klubben för första gången barbetens moderna historia. Jag hade gärna läst artikeln men eftersom den enbart publiceras för klubbmedlemmar saknar jag åtkomst att läsa den. Jag är intresserad av rasen och uppmärksammade därför teasern för medlemstidningen där barbetens moderna historia publiceras och beskrivs såsom händelserik.


Händelserik!!? En bättre beskrivning är bisarr och förödande. Enbart dem delar som jag lärt känna av barbetens moderna historia är inget annat än en skam och ett misslyckande för alla oss som utgör den organiserade hundvärlden. En organiserad barbetvärld i glammig marknadsföring, trångsynt girighet i all avsaknad lyhördhet och som dessutom bär ansvar för en i dag närmast utrotad hundras. Det är minsann på tiden men milt uttryckt bedrövligt att först nu visa intresse för att lägga sig vinn om att söka, studera, analysera och förmedla verifierad fakta. Något som borde ha varit det allra första och viktigaste att lära sig såsom språkrör för en rashund. I synnerhet hos en rasklubb som i sin tur agerar som rättesnöre och vägledare för inte bara rasen utan för avelsansvariga, exteriördomare, valpköpare, medlemmar och flera övriga intressenter.

Barbetens moderna historia är sällan beskriven eller omtalad. Det är ett sorgligt kapitel men sanningsenligt berättad är den både nödvändig som betydelsefull. Omfattande, svårförståelig och komplex men insiktsfullt förklarande. En historia som alla med intresse för rashund noggrant borde läsa för här finns otroligt mycket att analysera, förstå och dra lärdom utav.

Jag har aldrig tidigare sett barbetens moderna historia sammanfattad i skrift trots alla artiklar och foldrar som florerar kring rasen i allsköns media. Inte ens i dem två under 2014 utgivna böcker, författade av uppfödare som lockar inbjudande med sina spännande titlar; ”Barbets - The Best Kept Secret of the Dog World” samt ”The Barbet Revealed”, avslöjas ens något lite av alla dessa ”moderna hemligheter” som kringgärdar rasen barbet. I åtta år har jag försökt förstå men har fortfarande mängder av obesvarade frågor. Frågor som under lång tid följt mig men då jag sökt svar fått serverat att det inte angår mig utan istället kallt fått konstaterat: ”Dem som behöver veta, vet!” Ett uttalande som i sig utgör förståelig förklaring till en modern rörig historia.

Under min besynnerliga resa i barbetvärlden har jag lärt känna två personer av sällsynt ovanlig och grundlig karaktär som arbetat för att bringa ljus till just mörkläggningen kring barbetens historia. Engagerade själar som länge sökt och fortfarande sliter i jakten på sorterad verifikation och samlad sans för att rättvist kunna beskriva denna exceptionellt trassliga bakgrund. En efterlängtad bok av sakligt innehåll som jag saknar men hoppas att en dag kunna finna. En tillgänglig öppen bok för allas vår insikt och bildning.

Historia är inte fiktion som ska diktas. Historia ska med bevis förankras, omsorgsfullt studeras, noga kontrolleras, granskande motkontrolleras och i nya upptäckter och rön revideras. Bakgrundshistoria spelar en förklarande och viktig roll för att visa hur vi faktiskt valde och väljer att värna en hundras och ett kulturarv.

Nazca lines, figures as seen from above
Comments