Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Årets SBK-HUND 2016

SBK-Hund 2016, border collien VallTazz Zenna

Jag vill stolt presentera och gratulera VallTazz Zenna och hennes förare Anna-Kerstin Svensson. Zenna är en resultatinriktad border collie som med glada glimten i ögat arbetar tillsammans med en uthållig och målmedveten Anna-Kerstin. Efter fjolårets framgångar som Skånes distriktsmästare i spår togs dessutom titeln på nationell nivå som Årets Spårhund 2016. Duon stannade inte där utan fortsatte klättringen allra högst upp på prispallen till Årets SBK-hund 2016. Jag som tillsammans med Koi gick lydnadskurs för Anna-Kerstin och hennes man Thommy förra hösten vet att bakom framgången vilar enormt mycket tid och samarbete, träning i mot- och medgång men också en lång och reflekterande erfarenhet. Att på nära håll ges tillfälle att följa en verklig framgångssaga ger lite extra stjärnglans till oss alla som tränar tillsammans. Vi behöver goda förebilder som visar hur och att träning faktiskt förbättrar resultat och ökar förståelsen mellan mig och min hund. Möjligheten i att dela glädje med härlig energi som inbjuder till att träna med egen hund gynnar alla. Även vi som inte avser att tävla men likväl har siktet inställt på att bli ett vinnande team i vardagen inspireras till nya utmaningar i våra gemensamma aktiviteter.
Comments

Snöiga lyckorus

Barbet Koi i språng över snöklädda fält

Fritt spring och njuta av ljus från både mark och himmel. Kan det bli bättre? Herr Olsson sträcker ut sig på det snöklädda fältet efter det att vi repeterat några av dagens träningsmoment.

Barbet Koi forcerar lydnadens hinder i snön
Barbet Koi från språng till stilla stanna.
Comments

Allas Hjärtedag!

Barbet Koi och kompisen Mac i snörik trädgård
Comments

Snödjupt

Mac och Koi i djup snö

30 cm snö på mindre än ett dygn och mer dalar sakta för att lägga sig på hög. Nej, jag slapp inte undan snöskottningen denna vinter heller. Fram med skyffeln så jag kan skotta åtminstone gångar för Mac som nästan helt försvinner på oskottad plats. Om snö innebär extra arbete för mig så jämkas det av att det är desto roligare för och mer uppskattat av grabbarna Bus.

Barbet Koi och kompisen Mac i snöskottad gång
Barbet Koi och kompisen Mac i snöbus
Barbet Koi och kompisen Mac och mera snöbus
Comments

Kvällspromenad

Barbet Koi i reflexväst i väntan på kvällens hundpromenad
I väntan på kvällspromenad.

Åhus Brukshundsklubb samlar varje torsdagskväll, året runt, i ur och skur, hugat hundfolk för en gemensam hundpromenad genom vår by. Nu under vinterhalvåret samlas reflexklädda hundar och förare klockan 18.00 på vårdcentralens parkering för att tillbringa cirka två timmar i varandras närvaro. I samlad trupp inväntar vi dagens färdrutt och förhållningsregler av Patrik som är en lugn, hängiven eldsjäl som också lotsar och guidar oss med goda träningstips genom hela kvällspromenaden. Här finns många olika typer av hundar i olika åldrar och aktivitetsnivåer precis som oss hundförare som håller i kopplet. Det visas hänsyn till varandra och våra medtrafikanter. Vi skapar förståelse för hundars olika karaktärer och erfarenhet liksom hos dess förare. Det är ingen anmälningsplikt till denna kostnadsfria aktivitet utan man deltar när man har lust, tid och möjlighet, vilket gör att deltagarna ser olika ut vid varje tillfälle – vilket också medför att vi för varje torsdag lär oss att umgås och samspela i nya konstellationer.

Kvällspromenaden med hund innehåller också stunder träning.


Här ges ett utmärkt tillfälle att träna kontakt med sin hund i en annan miljö än på den vanliga appellplan. Det är en utmaning att prestera kontaktövningar i en annorlunda träningsmiljö med nya människor och hundar, på olika underlag och under ständig störning i form av en levande by och dess många invånare. För mig som behöver sänka stressnivån hos både mig själv och min hund vid hundmöten så är det guld värt att få möjlighet att träna i grupp där vi visar varandra såväl hänsyn som förståelse. Då och då stannar vi på Patriks inrådan upp och det är dags att tillsammans utföra några gemensamma och väl utvalda kontakt- och stadgeövningar. Ibland är det rakt och lätt, ibland krokigt och svårt men vi spatserar med glädje tillsammans framåt och jag tackar stort Patrik och vår lokala brukshundsklubb för denna betydelsefulla möjlighet att träna såväl min hund som egna färdigheter.

Hundfolk på gemensam kvällspromenad
Barbet Koi och Carina på kvällspromenad
Tack till Carina som höll ett vakande öga på Koi i februarimörkret.


Ett gott initiativ som också gynnar såväl klubb som hundfolk då vår grupp som kvällsflanörer med hund uppmärksammas också av dem vi möter på vår väg genom byn. Vi blir till en vandrande samling som väcker intresse för våra hundar men också den lokala brukshundklubben och dess aktiviteter och inte minst så visas glädjen i att förena nytta med nöje tillsammans med våra alla olika men fyrbenta aktivitetsförhöjare. Kanske ses vi nästa torsdag?

Kvällspromenad med Åhus Brukshundklubb
Comments