Vieux Barbet Français
Proveniens och skick
23/01/21 11:10
Barbetens historia samlat på ett ark som skapades under arbetsnamnet ”Simple Series” som består av ytterligare fyra ark. En historik som noga studerats, kronologiskt sorterats och som sammanställts av den holländske konnässören och historikern, Leendert Bosman. Du kan ladda ner arket i större mer läsvänligt format under fliken pdf där den fått namnet ”En samlad sida barbet”.
Hur kan vi skapa förståelse om vi inte vet vad som hänt och pågår? Just det som är den allra största styrkan med en rashund och det vi borde vara mest rädda om, är i barbetvärlden det som vi allra minst pratar om. Vikten av att förmedla rasens uppriktiga historia i dess ursprung, arv och utveckling. För att klargöra nutiden och inte minst delge våra framtida planer och mål för hundrasen.
Dem som intresserar sig för antikviteter pratar gärna och ofta lyriskt om vikten av proveniens och värdet av ett noga vårdat skick. Är föremålet varsamt aktat och kan berätta en verifierbar, helst nedtecknad historia då tilltar också avsevärt expertens vördnad och en uppskattad värdering ser sin branta stegring. Inte bara i kronor utan i något mycket större, beständigare och viktigare. Kunskap som lär, vårdar, värnar och förvaltar en historia som berättar om härkomst och händelser för svar till dagens och framtidens frågor.
Utan vår historia är vi rotlösa och tappar vår identitet och fasta förankring i tillvaron. Vi förlorar också källor och förståelse för betydelsen av att skydda viktiga dokumenterade data. Insiktsfulla återblickar kan beskriva, förklara och berätta för kommande generationer i deras undringar och frågor. Tv-progammet ”Antikrundan” arbetar publikt med vår historia, brett över olika åldersgrupper och är mäkta populärt. Hit letar sig strömmar av intresserade människor som söker kunskap hos expertisen för uppriktiga och uttömmande svar. Här finns förstås också bakomliggande kommersiella intressen men likväl det allra viktigaste framhävs med tydlighet: Törsten efter kunskap och sökandet efter förankring i ett informerat och bildande svar.
I hundvärlden finns också kunnig expertis som i stort intresse inriktat sig på rashunden och dess unika proveniens. Konnässörer som ambitiöst och noga söker, studerar och analyserar ursprungets källor för att utbilda och sprida kunskap om våra många och olika hundrasers härkomst och utveckling. Tyvärr är dessa specialiserade och intresserade faktaexperter långt mindre uppskattade, konsulterade och efterfrågade. Vi borde med gynnsam fördel ge dem långt större utrymme och tillskriva dem sin betydande vikt i värdefull insamlad dokumentation för delad kunskap och bättre förståelse.
Comments
Gammalt och nytt
01/01/21 12:53
2020 blev året då ett litet osynligt virus tog över kommandot. På olika sätt drabbades och infekterades en hel värld. Ett i mikroskop vackert men elakt otyglat virus som gav konsekvenser för inte bara smittade utan för oss alla och som dessutom raskt tydliggjorde och blottade våra många brister och tillkortakommanden.
Ett tungt och tufft år fungerar som en allas vår ögonöppnare. Men också i svåra tider finns briljanta och insiktsfullt goda ljuspunkter. Som att se hur vår samlade gemensamma kraft och kunskap gör sitt yttersta för allas vår bot och bättring. Kraft som raskt mobiliserar och tydligt visar hur den lilla människans goda vilja och envisa uthållighet kan göra stor skillnad. Som då vi inser att kunskap och tydlig kommunikation är livsnödvändig så att vi om än på olika sätt och med olika förutsättningar kan hjälpas åt och därmed arbeta i riktning för samma mål. Som att i rekordfart ta fram ett vaccin som kan komma att lindra effekterna av ett härjande otämjt virus i pågående förändring. Som att visa hänsyn och uppskattning för hårt arbetande sjukvårdspersonal. Som att ta personligt ansvar och visa omtanke. Som att otvunget erbjuda sitt stöd och hjälp till en behövande medmänniska. Ur svårigheter och utmaningar föds nya lärdomar och rön för ett hållbarare och omtänksammare liv i vårt ständigt växande stora och ostoppbara kretslopp.
I nattsvart vintermörker är det viktigt att också anstränga sig för att finna dessa våra allt mer viktiga och betydelsefulla ljuspunkter. Ljuspunkter som balanserar, ledsagar och ger godhetens näring för inte bara återhämtning utan också för utveckling. Ljuspunkter som vi kommer att behöva också i tiden framöver som fortsatt kommer att kräva mer tid och mycket av våra gemensamma krafter och insatser.
Efter ett nu tillryggalagt Annus Horribilis (hemskt år) är vi med all säkerhet otaligt många som hoppas på och längtar efter ett Annus Mirabilis (mirakelår). Med hopp om godare fortsättning i vårt helt nya 2021.
Också vi i hundvärlden har mycket att lära och brister att åtgärda. Med godhet kommer man långt men tillsammans med tydlig kommunikation och införstådd kunskap når man bredare och kommer längre.
Barbet Coccolina
19/11/20 12:11
2020 är på många sätt ett prövningens år. Det är också året då vi tog ett sista farväl av våran Mac. Många långa mil söderut hamnar vi i Frankrike där en god vän delat hundlivets många år och tagit adjö av två älskade vänner och följeslagare. Vi har sagt ett fridens farväl till charmören Guy-Guy därefter till vår kärvänliga lilla Big Mac och nu färdas de tre orden till godhetens Coccolina.
Jag har, tar del av och möter dagligen arvet från Coccolina och hennes livsgärning. Koi Olsson och Neo Mahler har sina olikheter men här finns också likheter och gemensamma nämnare. Tittar jag i stamtavlan finner jag namnet Ermengarda aka Coccolina som Kois farmor och som Neos farfars mor och mormors farmor.
Barbet Coccolina och hennes historia lärde jag först känna genom omsorgsfullt nedtecknade och beskrivande meningar. Hon kom från Italien och namnet Coccolina är ett italienskt ord som betyder kelig och kramgod. Några år senare kom så också tillfället som ledde till en träff i verkliga livet. Ett möte som bjöd på möjligheten att bilda mig en egen uppfattning.
Coccolina må ha varit den till storlek minsta av denna barbetflockens mödrar men hon var onekligen den allra största som en sansad och säker individ i flockens samling. I sin balanserade karaktär och vis av ålder utstrålade hon lugn och trygghet till hemmaflockens härliga dynamik. En högst inbjudande och livfull positivitet formad av flera barbeter i härligt samspel och över olika åldrar. En skön, trygg och kelig Coccolina är och förblir en kär minnesbild som jag bär med mig och med ett leende också gärna plockar fram.
En liten rustik smidig och observant barbet av stor och vänlig karaktär ägandes ett namn som tryckts i mången barbets stamtavla i flera länder. Nu sällar sig barbet Coccolina till en svunnen generation som bringar avtryck i nutida liv men också i data till givande svar för framtidens frågor och val.
I stunder av sorg, tomhet och saknad söker vi också en meningens röst. Likt den som säger oss att glädjas åt allt det som vännen gav och generöst fortsätter att ge. Kära minnen består och ett arv lever vidare i nya generationer.
Ermengarda aka Coccolina. A name written in many barbet pedigrees in several countries. An beautiful echo of the past to inform today and no matter which uncertain way we choose to go forward – she will continue to serve the future.
Upplysande typer
27/10/20 17:17
Stor och ståtlig kungspudel, foto lånat ur The Dog Book (1909) författad av James Watson.
Barbet Pataveau, här illustrerad av Paul Mahler i Les races françaises de chiens d’arret (1891).
Barbet Moustache, 1904.
Barbet Poppenspaler’s Sangria, 1995.
Barbet Ulysse di Barbochos Reiau de Prouvenco, son till Sangria ovan, har inte ett spår av pudel i sin stamtavla och som därför blev föremål för heta diskussioner då att han nekades att reproducera just av samma skäl hos dem styrande som förespråkade en helt nydanad pudeltyp - barbet moderne.
Bilder kan förmedlande tydligt beskriva och lära ögat att skilja en rastyp från en annan. Griffontypen står till sin exteriör, funktion och sitt rörelsemönster i skarp kontrast till den mer högresta och eleganta pudeln och för all del också till den mindre men mer satta spanska vattenhunden.
Emmanuel Boulet (1840-1897) är upphovsman till den idag utdöda rasen griffon boulet. En välbärgad och jaktintresserad herre som visade på stor passion och engagemang för sina jakthundar av griffontyp. Egentligen ville monsieur Boulet inte skapa en ny ras utan istället fortsatt försöka bevara men förbättra exteriör och jaktegenskap hos griffon d’arrêt français à poils longs, vilken dessutom delar ett nära släktskap med barbet.
Marco var av griffontyp och dessutom den rashund som kom att bli den allra första att skrivas in i LOF (Livre des origines françaises), den franska kennelklubbens stambok. Idag står Marcos uppstoppade kvarleva närmast bortglömd och förpassad till dammets hyllplan och lagerarkiv på ett museum i Emmanuel Boulets födelseort Elbeuf, Frankrike.
Förvisso på holländska men med hjälp av google translate blir översättningen fullt förståelig. Här är länken till en välskriven och intressant artikel om just Emmanuel Boulet författad av Ria Hörter.
Svårigheter kan överbryggas. Här är sitter nutidens ättlingar till barbet Sangria och Ulysse. Nat K till vänster och hans mor Iabada till höger.
Vid rara tillfällen kan man i dagens barbet, dess senare och luddigt märkliga rasmix till trots, återfinna och se dokumenterat bevislig typ och drag av ett förbisett, snart förlorat, men ursprungligt arv. I kunskap, engagemang och omsorg hos uppriktiga införstådda uppfödare och hundägare bor möjligheten att bevara och åtminstone försöka att öppna framtidens dörr också för en utrotningshotad specifik rashund.