Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Barbet Français

Innehållsrikt namn

PMahler_520

barbet_PMahler_NeoAtt finna rätt namn till sin hund är inte alltid det lättaste. Åtminstone inte för mig som vill att namnet också ska ha ett symboliskt värde med en speciell innebörd för mig. Så här följer den korta bakgrunden om hur NEO MAHLER fick sitt alldeles egna och för oss betydelsefulla namn.

Paul Mahler är illustratören till de båda bilderna ovan. Den översta bilden visar barbet Siroco och Myrrha. Andra bilden är den som användes för att illustrera rasen i den första rasstandarden som skrevs för barbet i slutet på 1800-talet. P Mahler gjorde under sin verksamma period en avsevärd mängd vackra illustrationer av inte bara barbet utan också av flera olika hundraser.

NeoMahlerH2017_520

Första gången jag fick se en bild på vår valp så sa jag till uppfödaren; ”– Valpen ser ju ut som om han klivit ur en illustration gjord av Paul Mahler”. Så Mahler blev den senare delen av vår valps namn. Den första delen, Neo, som ju dessutom kan vara ett ord som i svenska språket kallas för affix då det används som ett tillägg och förled (neo-) till ett annat ord i betydelsen ny. Eftersom det i år, 2017, är N-år för alla uppfödare anslutna till SCC (Société Centrale Canine, den franska kennelklubben) i Frankrike så innebär det att alla årets valpkullar ska namnges på bokstaven N. Sätter jag ihop N med mina egna initialer så blir det också NEO. Passar ju utmärkt i betydelsen ny tillsammans med Mahler och ny är ju också valpen som i franskt N-år blivit namngiven och som numera flyttat till Sverige och hem till oss.
blog comments powered by Disqus