Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Barbet Français

Kunskap äger!

1892_Steibel_520

Kunskap är som hundträning. Den måste upprepas, upprepas och upprepas för att sitta som en smäck. Därför tänker jag idag upprepa mina fem punkter i hur vi bäst kan värna en utrotningshotad ras.

Vad kan jag göra för att stödja barbeten?


• Lär dig om rasen och sätt dig in i de svårigheter som alla numerärt små raser har tampas med. Att vara hundägare till en numerärt liten ras handlar inte om att uppmärksammas för sin exklusivitet utan mer om att ansvarsfullt hjälpas åt i arbetet med att röja rasens smala och snåriga stig för en bredare och bättre väg framåt.

• Dela fakta och egen erfarenhet men aldrig rykten och myter! En människas erfarenhet säger inget om rasen som helhet. Det är den samlade och verifierade kunskapen och erfarenheten som kan ge oss en bild av rasen och dess egenskaper, funktion och hälsa.

• Sök ännu mer kunskap. Insiktsfull lärdom kommer aldrig utan uppoffring ur tomma intet utan är något som hela tiden måste underhållas för att med förnuft användas. Ett sätt att lära och utvecklas kan vara att lyssna och fråga hur andra hanterar uppkomna och olika situationer genom att t ex delta i en diskussionsgrupp som Barbet Preservation Group. [Barbet Preservation Group är en studiegrupp som du finner på Facebook under samma namn.]

• Var vänligt kritisk och efterfråga verifierade källor! En fråga som ställs allt för sällan och som i alla sammanhang är väl värd att användas oftare – Hur vet Du det?

• Ta alla Dina rashundsbeslut informerat och väl genomtänkt med omsorg och omtanke för att samtidigt gynna rasen och dess framtid. Var uppriktig med grunden till dina egna beslut.
blog comments powered by Disqus