Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Barbet Français

Öva, öva och öva

NeoMahlerO_juni19_bw520


Allt sedan Neo Mahler drillats med framgång i viltspår så har hans självförtroende vuxit med samma snabba takt. I spåret är det Neo som bestämmer och jag som tillitsfullt följer.

Det tycks han också tro under våra mer vardagliga promenader. Han har svårt för att gå i lugn maklig takt. Nosen är ständigt i arbete och mestadels i backen. Allra helst vill han själv välja tempo och låta nosen hans enväldigt bestämma väg och riktning.

Redan förra hösten började vi vår lydnadsträning i grupp för att få lite mer balans i vardagens tillvaro med sina helt andra krav i omvänd följsamhet. Neo behöver också följa mina steg och inte minst lära och förstå att det råder olika förutsättningar i skilda moment. Träning är färskvara så det gäller att ständigt underhålla det som tidigare förvärvats.

Neo är arbetsvillig och tycker gemensam aktivitet är kul vilket också gör att han har lätt för att fokusera och är därmed positiv till att aktivt medverka för att lära. Lika lätt har han också för att skifta fokus för att ta upp spår av allehanda slag. Korsar vi ett nytt sådant sticker han fort som ögat om inte kopplet är på. Mitt kommando ”stanna” rör inte honom i ryggen när det färska fasanspåret är intensivt lockande och som därmed får hans fulla och hela uppmärksamhet. I ett vips är han utom synhåll.

MOD, TÅLAMOD OCH ÖVNING
Han kommer dock alltid efter en stund och i lika full fart tillbaks men stannar då cirka 5-7 meter framför mig, lägger sig hässjande utmattad ner och undviker med visad tydlighet min blick. Han är så väl medveten om att det han nyss gjort var överilat fel men likväl finns ännu inte kontrollen att hejda det överväldigande begäret för att istället sansat och vid kommando välja att stanna kvar hos mig. VI har en hel del att jobba vidare med när det gäller impulskontroll under viltstörning.

Nåväl, veckans lydnadsträning i grupp med sju okopplade hundar på kaninrik mark gick i alla fall över förväntan och alldeles utmärkt så det finns gott hopp om att med tid och övning också få styr på Neo Mahler, hans mod, jaktlust och intensiva spårintresse. Kopplet sitter som oftast på för att undvika hans avstickare. Men då och då behöver vi träna så att han upptäcker att även ett passivt läge som stanna kan ge full utdelning och det kan faktiskt vara mödan värt att stå emot lusten att jaga på eget bevåg. Belöningen med att jaga och leta efter den gömda apporten kan vara än roligare då det också omedelbart bjuds på godbit när den återlämnas till handen i sin inväntade retur. Jakten och träningshösten har bara börjat.
blog comments powered by Disqus