Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Attraktion kräver två poler

Barbet Koi och hans uttrycksfulla ögon

342 raser/rasvarianter finns idag registrerade i Svenska kennelklubben. SKK har i år tillsatt en ny arbetsgrupp (arbetsgruppen för rashundar och medlemsrekrytering) för att visa på rashundens fördelar men också för att öka engagemanget hos valpköpare och på så vis också attrahera till fler medlemmar inom den egna organisationen. Det är inte bara behjärtansvärt utan också nödvändigt att värna rashunden. Det finns många och olika typer av hundraser varav flera sällan syns och en del av dessa raser är dessutom utrotningshotade och kämpar för sin överlevnad i konkurrensen av kända och otaligt okända nykomlingar som numera benämns som ”designhundar”. Nybildade korsningar som kanske har en liknande frände i en redan mångfaldig och variationsrik rashundsvärld. Fördelarna med en rashund är dess kända historia, dess ursprungssyfte till rasbildning och dess stamtavla i långa led som ger oss information om rasens typiska egenskaper och syfte. En etablerad rashund har således en större förutsägbarhet i sitt utseende, karaktär, funktion och hälsa än vad en hund av en nybildad korsning eller blandras kan erbjuda.

Varje mynt har två sidor och saklig information är viktig för att öka allas vår medvetenhet. Särskilt idag då mediabruset oupphörligt försöker överrösta varandra i många och olika ståndpunkter. Valpköpare (konsumenter) utgör tillsammans med uppfödare (producenter) starka och inflytelserika maktfaktorer när det gäller hundvärlden och dess framtida utveckling. Genom ökad kunskap och utbildning kan vi påverka vår och våra hundars gemensamma framtid. Finner oseriösa uppfödare, hundsmugglare och hundfabriker inga köpare upphör också deras livsbetingelser eftersom vi istället väljer att gynna och köpa vår hund av en seriös och kunnig uppfödare. Vi är båda, konsument som producent, beroende av varandra.

Att söka kunskap före sitt valpköp eller avelsbeslut blir än viktigare då vi arbetar för och med en till sin population liten ras som är okänd för det stora flertalet och just därför att informationen inte alltid är tillförlitlig eftersom få är involverade och än färre har kunskapen och/eller intressen i att kontrollera och verifiera den historiska bakgrunden till dagens faktiska resultat. Jag försökte göra min hemläxa före mitt rashundsköp och kan konstatera att det inte är lätt att utröna vilken information som är den riktiga när flera olika versioner tillhandahålls beroende på vem som tillfrågas. För att hitta rätt källa krävs både erfarenhet och förvärvad kunskap. Det är den verifierade kunskapen och erfarenheten som kan hjälpa oss till förståelse för dagens såväl olika ståndpunkter som olika slutresultat. Så upphör aldrig fråga och ifrågasätta – genom tidigare misstag, nyvunna kunskaper och erfarenheter kan vi hjälpa varandra att undvika fallgroparna men också stötta i att hitta rätt följeslagare när vi söker bland alla våra många och olika hundraser.
Comments

Snabba shots

Barbet Koi i vinterkyla

Barbet Koi trivs i det kylslagna och snöiga januari. Mac och jag är mer av den frusna typen så vi får kompromissa om tiden utomhus och promenaderna våra är fortfarande långa...men de går i ovanligt rask takt så att matte får upp och kan hålla värmen. Några längre fotosessioner blir det inte då fingrarna blir närmast blåfrusna och ännu sämre koordinerade efter bara några få och snabbt komponerade bilder. Linslusen ställer gärna upp sig då han i utbyte får belöning i form av en bollstund som han dessutom aldrig tycker bli lång nog!

Barbet Koi i vinterskrud
Comments

Kyligt och stelt

Barbet Koi och kompisen Mac i snön

Snö, barmark sen snö igen och denna gången med många minusgrader. Med -10 och snö får Mac det besvärligt med rörligheten i sina korta ben. Vår dagliga långpromenad får Mac numera stå över. Mac har sedan ett år tillbaks haft problem med stelhet och hälta i sina framben och jag har misstänkt artros i lederna hans. I veckan som gått har veterinär röntgat, sträckt och palperat Mac och min misstanke blev verifierad. Artros är en kronisk och fortskridande ledsjukdom som drabbar såväl människor som hundar. Det finns primär artros och sekundär, den primära uppstår som en följd av naturligt åldrade och förslitning och är den som Mac nu med stigande ålder får leva med. Sekundär artros är den som uppstår av en onormal utformning, tillväxtrubbningar eller skada i leden. Artros kan man inte göra mycket åt – mer än att försöka förebygga smärta genom att hålla sig till aktiviteter som inte belastar lederna med allt för stor ansträngning samt tillföra glukosamin för att smörja stelhet till bättre rörlighet och inte minst viktigt är att se till att vågen visar på normalvikt.

Efter hjälp med smärtlindring så är Mac på bättre humör och följer åter och gärna i den mer aktiva Kois snöspår. Att vara fortsatt aktiv är viktigt då Macs många muskler gör ett enastående arbete för att avlasta de stela och värkande lederna. Vi får hädanefter se till att anpassa de glada utevistelserna efter de olika förutsättningarna. En annan positiv effekt av att Mac inte längre har så ont gör också att han lättare kommer till ro under nattens återhämtande sömn. Mac gör sitt allra bästa för att lära den stora lillebror Koi att visa större hyfs och hänsyn i snöivern deras. Och jag ska göra mitt allra bästa för att viktreducera vår matglada Mac lilleman. Ett ständigt arbete och en ojämn kamp som jag fört allt sedan Mac kastrerades. En kastrerad hund har lätt till övervikt då deras ämnesomsättning blir lägre än omsättningen hos en hormonflödande intakt hund.

Barbet Koi inväntar boll
Barbet Koi och kompisen Mac vill båda ha bollen
Hund-duon håller koll sida vid sida
Comments

Så kom snön...

Barbet Koi i nysnö

Några dagars snöande och det har blivit vitt också i Skåne och Åhus. Nu slipper jag inte undan snöskottning och klippning... De bägge fyrbenta är mäkta glada och njuter av allt det vita. Och så blir det till att klippa håret mellan trampdynorna på de bägge svarta ikväll! Nu får det gärna hålla sig till minusgrader så vi slipper alla snöklampar under tassar, på ben och mage.

Barbet Koi skakar bort snö
Comments

Nytt År och en ny kalender att fylla

Almanacka 2016 med motiv Barbet Thelma Lou

Nya året inleds med helger som snabbt avlöser varandra. En oskriven kalender och ett nytt år har vi framför oss. Nya möjligheter och nya utmaningar liksom lärdom och erfarenhet. Årets första almanacka kom från Elaine och Frankrike med en hälsning om ett glädjefyllt nytt år. Årets tolv månader pryds förstås av barbeter i parti och minut. Barbet Thelma Lou har med den äran placerats för att inleda året och januari på ett stolt och målinriktat manér som får bli vägvisande för 2016. Nu är det upp till oss att planera och skriva årets innehåll... God Fortsättning!

Barbet Koi uppifrån
Comments