May 2015
Apropå värna arvet av Din rashund
19/05/15 10:40
Barbet har en tidig, mytomspunnen och dessvärre ofta en missförstådd historia – den senare är även brokig, konfliktfylld och svår. Det stora missförståndet bottnar i själva ordet barbet, vilket i forna Frankrike användes för att beskriva ett utseende såsom en långhårig och skäggig hund, stor som liten. Ett vitt begrepp som omfattar mycket och många, allt från en liten bichon till en stor pudel.
Rasen Barbet däremot tog mer sannolikt form under 1800-talets senare hälft. En starkt begränsad ras som under flera tidsperioder varit farligt nära att helt försvinna. Barbet har en häpnadsväckande historia att berätta. En historia som låtit mig förstå och gett svar på flera av mina egna frågor om rasens många olika varianter i hårlag, storlek och karaktär.
I den engelska artikeln The early tracks of the Barbet reder Leendert Bosman ut begreppen för de med intresse i historien bakom rasen och förklarar också varför myt lätt vinner väg och blir till sanning. Med ett kritiskt och analytiskt öga hjälper Leendert oss att undvika fallgroparna i olika historiska dokument. Jag inväntar med stort intresse nästa tidsepok för barbet som Leendert framöver kommer att publicera och dela. Tills dess finns första delen av The early tracks of the Barbet för nedladdning och läsning under fliken pdf.
För ökad medvetenhet
01/05/15 10:01
Det är också ros till både SKK och SBBK. De gör mycket gott för rashunden och dess ägare. Båda lägger mycken tid och kraft på vårt stora gemensamma intresse genom att samla information, upplysa och lära. SKK är genom sina många medlemmar en stark faktor för påverkan och utveckling i Sverige och verkar dessutom också för ett internationellt samarbete.
TIll SBBK riktar jag ett Tack dels för ert svar men också för ett informativt och läsvärt innehåll av ert senaste nyhetsblad. Ser också fram emot enkätredovisning och uppföljning.
Rashundsvärlden regeras av människor. Människor som med ansvar ska rätta direkta felaktigheter och arbeta gemensamt för att göra mindre bra bättre. Arbete som kräver både tolerans och öppenhet för olika åsiktsinriktningar inom ramen för våra gemensamma och övergripande regelsystem. Vill vi se en rashundvärld med högre till tak och fler öppna dörrar krävs det också insatser från alla inblandade.
Allt har en framsida och en baksida så för att återgå till frågan som får ris så har SBBK varken varit tydliga eller konsekventa. Objektiv och saklig information i ämnet saknas. Upplysning har jag fått söka på egen hand efter att SBBK delat sin uppfattning i denna fråga. Då uppfattningarna i frågan är delade är det än viktigare att förmedla hela bilden.
Målet med min tremordialog har från start varit att förmå klubben att med tydlighet informera och upplysa med adekvat och saklig information så att alla med intresse för frågan också med tydlighet förstår och på så sätt ges möjlighet att värdera budskapet i en egen uppfattning.
Alla människor har ett eget ansvar i såväl sina rättigheter som skyldigheter. För en rasklubb är den ribban ytterligare något högre än för individen då de är instansen dit vi vänder oss i tron att vi får väl underbyggd och verifierad information. Information på vilken var och en av de som berörs ska kunna grunda ett stort och eget beslut – vare sig det gäller valpköp eller avelsbeslut. När inte ens jag som är berörd förstår klubbens agerande i denna fråga blir det än värre för de som inte är insatta i ämnet att förhålla sig till och än mindre värdera de uppgifter som rasklubben förmedlar.
Det handlar inte om att bestämma eller att stå som ”vinnare” i en dialog. Det viktiga är att objektivt, sakligt och öppet informera så att alla förstår och kan tillgodogöra sig budskapet. VI behöver både kunskap och insikt för att göra de egna ansvarsfulla och väl genomtänkta beslut vi efterfrågar och önskar.
Undvik rädslor och antaganden för att istället upplysa om det vi har erfarenhet av och kunskap om. Det är på kunskap och erfarenhet vi ska grunda våra viktiga och egna beslut, inte på vad andra tycker och tror.
När prestige blir viktigare än att upplysa och utbilda då är vi ute på farliga villovägar. Slösa inte värdefull tid och energi på dumheter utan nyttja tid och kraft där den bäst gör nytta.
Till mina läsare vill jag slutligen sammanfatta;
Sök kunskap, ställ frågor, var skeptisk men vänlig, tänk till före och handla efter egen övertygelse!
I medgång flyter vi bara med. I motgång föds med positivt arbete både utveckling och framsteg.