Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

June 2015

Barbet i Chassons.com

Chassons.com ett fransk magasin för jaktintresserade

19 -21 juni 2015 är det natur och jaktmässa i franska Lamotte Beuvron, Sologne. Ett årligt och mycket välbesökt Game Fair-event som i år håller till i den vackra parken Loir-et-Cher. Många utställare och flera sponsorer deltar, vilka också anordnar uppvisningar och olika prova-på-aktiviter. I samband med att även rasen Barbet deltar i årets mässa så blev den franska och den på jakt inriktade nättidningen chassons.com intresserad av rasen och ville veta mer och tillfrågade i sin tur Elaine Fichter för en illustrerad rasbeskrivning.

Nedanstående artikel är publicerad 2015 i chassons.com, nummer 125. En artikel om rasen barbet som jag med Elaines hjälp översatt till svenska. Den ursprungliga artikeln finns i fransk text att läsa
här.


LE BARBET


Barbet möte efter arbete

I vilka länder hittar vi oftast rasen?
I Nederländerna (14 uppfödare för en befolkning på 17 miljoner invånare) och i Finland (13 uppfödare för 5,4 miljoner invånare). De blir också fler och fler i Nordamerika och särskilt i Canada. I Frankrike, har födelsetalet stagnerat på runt 50 stycken per år fördelat på endast fyra registrerade uppfödare.

Vilka kvaliteter är utmärkande för Barbet?
Det finns många, Barbet är en rustik hund, men är också en entusiastisk, passionerad, hängiven, noggrann, alert, mångsidig, modig och outtröttlig vän. Rasen fäller inte och i motsats till vad många tror så är den inte mer allergivänlig än någon annan hund.

Två bruna barbeter av den gamla typen

Och nackdelarna?
De största nackdelarna med en i sitt hemland utrotningshotad ras är bristen på homogenitet som är ett resultat av en alltför fri tolkning av rasens standard men också genom inkorsning av flera olika vattenhundsraser och pudel. Barbet har blivit en utställningshund och är inte längre den bruks- och jakthund den en gång varit. Svårigheter i avelsurvalet vilket i sin tur resulterat i en pälstyp som ibland kan bli svårhanterlig, i vissa linjer kan man också se förändring i karaktär åt det envisare hållet.

Svart barbet valp med vit teckning

Vem kan jaga med och vilken typ av arbete uppskattar Barbet?
En jägare som uppskattar äldre tiders jakt kommer att uppskatta hans sällskap eftersom den är en trogen följeslagare såväl ute i naturen som hemma vid brasan.
Det är i vatten han utmärker sig och är en otroligt duktig retriever vid andjakt. Täta vassruggar och djupt vatten bemästras utan svårighet.
Trots sin ulliga päls utför han ett gott arbete även på land. Nässlor och tistlar utgör inget hinder och han är mycket målinriktad i sitt arbete.

En barbet arbetar gärna i vatten

Barbeten strävar efter att hålla sig i närheten av sin förare och arbetar därför i jägarens direkta närhet. Då det krävs kan han vara både sansat lugn och för att i nästa stund vara entusiastisk och alert.


Barbet i vatten för att stöta på sjöfågel


”Barbet är en jakthund som arbetar mindre än 40 meter från jägaren. Själv använde jag mina hundar i arbetet på gården, från att dra mjölkvagnen till att jaga och vakta men också för dra vagnen med vettar ( en naturtrogen attrapp, oftast gjord i plast, som används vi jakt på vilda änder och gäss för att locka till sig fåglarna*) till jaktplatsen.
Mina hundar hade samma typ av päls som den irländska vattenspanieln och var inte så krulliga. De användes vid jakt på all typ av småvilt och bar sitt huvud under sin rygglinje i arbete. Några av dem är fortfarande i arbete i Basse Normandie.”

Dr F Lhomme | Jaktprovsdomare, SCC

Barbet Froguette apporterar

”Vid BICP (Brevet International de Chasse Pratique - ett typ av jaktprov som indelas i olika kategorier*) i Dompierre sur Besbre, hade jag nöjet att bedöma en barbet i jaktprov på land. Denna hund hade ingen tidigare erfarenhet av jakt, så starten var svår men snabbt började hunden att på sitt eget sätt söka av jaktområdet. Först markerade han en fasantupp som han sedan stötte utmärkt. Jag gav order till ett provskott för att testa och bedöma hundens stabilitet i visad markering. Han gjorde en andra markering på en redan skjuten fasanhöna. Apporteringen blev aningen svår men för en hund utan tidigare erfarenhet och helt utan träning så uträttade han ett mycket gott arbete. Jag tror att med lydnad och träning så kommer han att kunna konkurrera väl med andra hundar. En nybörjare utan tidigare träning och som under dagens prov erhöll ett BICP 3rd category.”

Guy Tempête | Jaktprovsdomare, SCC

Barbet Froguette med apporterad fasan


Den nuvarande rasstandarden har ett flertal gånger ändrats och överensstämmer idag föga med den hund för vilken den ursprungligen skrevs. En barbet tillhörde förr hundgrupp 7 (engelska och kontinentala stående fågelhundar*), och som bättre motsvarade rasens förmåga och kapacitet. Idag baseras allt mer på estetiskt utseende än på de egenskaper som en gång utmärkte rasen som arbetande hund.
Rasens storlek har också ändrats och når idag mer än 10 centimeter över det som angavs i den ursprungliga rasstandarden.


En arbetande barbet avlämnar apport till hand

Hur står sig rasen i tävlingssammanhang?
Enbart i utställningar. De jaktprov där Barbet kan delta är vanligare utomlands (Tyskland, Finland) medan det i Frankrike enbart går att delta i BICP om arrangören medger och godkänner deltagandet. Det enda prov som omnämns i standarden är BCE, Brevet de Chasse à l’Eau, detta prov anordnas allt mer sällan på grund av liten efterfrågan på prov för ”vattenhund”.

Barbet Guy-Guy och Froguette delar på arbetsbördan

Om Du får välja tre ord som bäst beskriver rasen?
Deras silkeslena och sköna päls, deras rustika natur, deras passion och mildhet men också deras ibland utmanade sätt att då och då ifrågasätta. Ja, de är mer än tre...

Deras sätt att röra sig men också deras karaktär med en glad och öppen attityd. En Barbet vet hur man förför, framför allt dem som letar efter en härlig pälsboll som påminner om en teddybjörn. Barbeten behöver närhet och möjlighet att ständigt delta i det dagliga livet hos dem som välkomnar honom i sitt hem. De kan leva ett stadsliv om de får sina behov tillgodosedda genom motion och sysselsättning.

Barbet älskar fritt spring

Vilka är de mest kända uppfödarna i Frankrike?
I en utrotningshotad ras som Barbet tampas aveln med stora svårigheter eftersom avelsurvalet är starkt begränsat och uppfödarna få. Det finns fyra verksamma uppfödare (två yrkesmässiga kennlar och två övriga) i Frankrike.

• Serve de la chapelle d’Alexandre (sedan 2004)
• Poppenspalers (under ny regi sedan 2008)
• Amaretto Nero (sedan 2009)
• Soleil du Ventoux (sedan 2013)

* Detta är tillägg och förklaringar av mig och som inte finns i den ursprungliga artikeln.

Tack till chassons.com för artikeln, till Elaine för skrivande, foton och hjälp vid översättning och som här på fotot nedan är i glatt samspråk med ett stort gäng barbeter i olika åldrar.

Elaine Fichter och såklart finns det barbeter i hennes närhet.