Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Begåvade Davidson

Barbet tecknad i blyerts av M Davidson

Den svenska översättningen av rasstandard för Barbet pryds av en vacker illustration som är signerad M. Davidson. Samma illustration är också avbildad på Svenska Barbetklubbens diplom för årets utställningshund.
M. Davidson fångade mitt intresse och jag blev nyfiken på både personen bakom och vilken barbet som kan ha varit förlaga till den teckning som pryder rasstandarden. När jag söker vidare på versionen av rasstandard för barbet som tillhandahålls av FCI breeds nomenclature så avbildas den versionen av en tecknad hund som mer liknar en seriefigur än en representant för rasen. Vilket i sin tur gav upphov till ytterligare frågor om varför standarden illustreras olika – beroende på språkversion.

Samma ras men olika språkversioner

När det gäller Barbet så är det Frankrike som är rasens ursprungsland och därmed äger också Frankrike dess standard och således är den franska rasklubbens representanter upphovsmän till rasstandard som anges för Barbet. Den franska kennelklubben, Société Centrale Canine (SCC) och rasklubben Club du Barbet, Lagotto et autres chiens d’eau ansvarar för och är dem som ska förse FCI med riktlinjer och bild för att presentera rasen i dess standard. I fallet med FCIs version är det förmodligen så att FCI fått den tecknade bilden från ägarna till rasstandarden. FCI tillhandahåller rasens standard i FCIs fyra officiella språk (engelska, franska, tyska och spanska) och alla språkversioner visar samma bild. Nedladdningsbara pdffiler på rasstandard för barbet finner Du här: www.fci.be/en/nomenclature/FRENCH-WATER-DOG-105.html och vår svenska finns på www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/barbet/

RASSTANDARD PÅ SVENSKA
I Sverige så valde SKK att istället använda sig av illustrationen som tecknats av M. Davidson. Tecknade illustrationer används i de allra flesta hundrasers standard i svensk översättning. Davidsons tecknade bilder ger ett enhetligt och estetisk intryck av samtliga rasstandarder som publicerats inom SKK. Ytterligare en fördel är att de blir till ett utmärkt kännetecken för dokumentet rasstandard. Kanske var detta upprinnelsen till uppdraget att teckna hundar som ska representera alla olika hundraser?

Systrarna M Davidson tecknade många raser

SKK tillsammans med de övriga Kennelklubbarna i Norden har ett samarbetsorgan som kallas Nordisk Kennel Union (NKU). NKU hade i slutet av 1980-talet givit M. Davidson i uppdrag att teckna inte bara barbet utan alla av FCI registrerade hundraser. Ett arbete som skulle ta flera år att slutföra och där M. Davidson gjorde cirka 2000 teckningar i blyerts. M. Davidsons förlaga till teckningarna var såväl livs levande hundar såsom fotografiska verk. Flera av teckningarna var av samma ras och en grupp bestående av flera samlade allrounddomare träffades ett par gånger per år och valde ut de teckningar som skulle representera respektive ras. Davidson utförde ett gigantiskt arbete under de fem år som uppdraget tog att genomföra. Fem år är detsamma som 1825 dagar och visar att M. Davidsson skulle behöva göra lite mer en välgjord illustration varje dag under hela fem års tid! Hur är detta ens möjligt?

Mitt sökande efter M. Davidson skulle visa sig svårare än väntat. I detta letande fann jag att M. Davidson är inte bara en person utan två! Närmare bestämt två tvillingsystrar som är födda i Indonesien, uppvuxna och verksamma i Australien och konstutbildade i Holland.

TALANGFULL X TVÅ
Systrarna Marion och Margaret Davidson, som ibland också kallade sig för Mary och Peggy och var inte bara illustratörer utan även flitiga fotografer. De valde oftast fotomotiv av båtar i hamninlopp. Fotograferandet som resulterar i ”the Davidson Collection”, ett 10-årigt fotografiskt tidsdokument över aktiviteten i australiensiska hamninlopp, främst Sydneys, under 1950-talet.

Systrarna illustrerade även det australienska naturlivet i såväl fauna som flora. En del av deras illustrerade verk återfinns förutom rashundsillustrationerna i NKU ägo även i böcker såsom:
The World Encyclopedia of Dogs – av Piero Scanziani, Catherine G. Sutton
Australian Weeds – av Gai Stern
Barking: The Sound of a Language – av Harold R Spira
Canine Terminology – av Harold R Spira

Den numera avlidne författaren Harold R Spira var även veterinär, genetiker och en respekterad hunddomare och aktiv i Australiens nationella kennelklubb. Harold var den som tipsade NKU om de talangfulla systrarna och är således en av de som ska rosas för alla dessa vackra hundillustrationer som gjorts på andra sidan jordklotet ”down under” till hundfantasters glädje än i dag. SKK låter nyligen meddela att även den italienska Kennelklubben visat intresse för att få använda sig av systrarna Davidsons blyertsteckningar till sina översatta rasstandarder.

Systrarna är idag båda sedan länge bortgångna men deras illustrerade verk kommer att leva länge än och påminna oss om deras stora livsgärning. Lyft och uppmärksamma dessa två flitiga damer lite extra nästa gång Du ser deras namnteckning på en rasstandard. Själv är jag full av förundran över deras enorma produktivitet och i mångfalden av deras konstnärliga ådra. Så denna artikel får ses som skriven att tacksamt ära Marion och Margaret Davidson. Skulle någon ha bilder, ett foto av eller bidra med mer information om dessa två mycket begåvade systrar tar jag med stort intresse och glädje del av dem. Jag nås träffsäkert på eva@agraffi.com.