Avgörande kunskap
13/03/16 14:42
Några få brinner ständigt och outtröttligt för att sprida kunskap och dela viktig information som kan gynna arbetet i att stärka och bevara den numerärt lilla rasen barbet. De vill genom information och upplysning försöka höja medvetandegraden hos ALLA intresserade om hur vi bäst kan samverka för att stödja vår ras. Dessa eldsjälar har nyligen bildat en internationell diskussionsgrupp på Facebook – Barbet Preservation Group. Ett av gruppens flera ändamål är att skramla med insamlingsbössan. Insamlade medel som förhoppningsvis ska kunna komma att bekosta en nödvändig och objektiv, välgrundad och vetenskapligt utförd rasanalys som alla ska kunna ta del och råd utav. Ett annat mål är att alla intresserade ska ges samma möjlighet att lära om viktiga rön och idag kända fakta men också ge utrymme för att dela varandras kunskap och erfarenhet.
Behovet av en rättvis rasanalys är överhängande stort och innehåller just det som jag i tidigare artiklar berört och efterfrågat. Att städa upp och reda ut tidigare trasslighet för att skapa förståelse men också för att bringa ordning och reda för att slutligen kunna råda i rätt riktning inför varje nytt och kommande beslut. Ett underlag som vi idag helt står utan men som är en grundläggande förutsättning för att uppfödare ska kunna ta ansvarsfulla avelsbeslut. Lika viktig är den för alla dem som ska rådge och ta beslut i rasbundna frågor dvs alla rasklubbar och inte minst för den klubb som står som ägare till rasstandarden – den franska rasklubben. En analys som kan berätta om dagens genetiska variation och status inom rasen och som dessutom blir en betydelsefull källa i arbetet med undvika hälsoproblem och negativa trender. Ett för alla intresserade mycket viktigt underlag som kan komma att främja vårt gemensamma arbete för en aktivt sund och rastypisk barbet. Denna rasanalys har högsta prioritet för Barbet Preservation Group (BPG) och detsamma borde gälla för såväl olika länders barbetklubbar som för alla enskilda som involveras i avelsfrågor och avelsbeslut!
Nytänkande
Det extraordinära med BPG är att de i motsats till olika länders rasklubbar insett det stora värdet av allas vår samverkan för att leda ett arbete framåt. En grupp som vill sprida och dela kunskap – inte enbart för några få utvalda utan för alla och envar som visar ett uppriktigt intresse för rasens framtid. Ett genialt drag som visar att BPG förstått det stora värdet av att skapa opinion för att i sin tur tillsammans skapa handlingskraft att påverka och förändra. Att skapa medvetenhet och opinion är tidskrävande och kräver både stort engagemang och mycket arbete hos alla rasens inblandade aktörer.
Forumet räds inte heller obehagliga frågor eller ifrågasättande. Gruppens syfte är att upplysa och skapa opinion med målet att försöka bevara en utrotningshotad ras. Här har toleransen fått högt i tak för olika arbetssätt, synpunkter och åsikter men är betydligt mycket lägre för myter och ryktesspridning och ingen alls för otrevligt uppförande som innebär att den otrevliga odiskutabelt och omedelbart visas på dörren som leder ut ur gruppen.
Angelägna och aktuella frågor
Diskussionerna berör många och olika sakfrågor. Fördelar som nackdelar. Vikten av att inte utesluta men att inte heller överanvända avelsdjur. Vinsten att med god förståelse och insikt selektera bland våra avelsindivider. Fördelen med att använda hundar som först uppnått 3 års ålder innan de används i avel just därför att vi hinner lära oss mer om varje enskild individ som ska ge liv åt en ny generation barbet. Vikten av att utvärdera en tiks/hanes kvaliteter och bakgrund före dess att båda individerna används i avelsarbete. Tiken har en kortare aktiv avelsperiod emedan hanar som kan användas långt upp i ålder också därför bör nyttjas med en mer återhållsam avelsstrategi utspridd över en längre tidsperiod. Allt för att hinna utvärdera ett avelsresultat men också för att i möjligaste mån undvika svårhanterliga resultat om hane/tik senare skulle komma utveckla t ex allvarlig sjukdom vilken kanske uppdagas först i och med hundens stigande ålder. Det finns många och olika aspekter att ta hänsyn till under all avelsplanering och som ställer höga krav på både uppfödare och ägare av en avelshane. En annan men avgörande viktig fråga är att i avel försöka nyttja så många individer som är möjligt för att på så sätt motverka dagens negativa trend med att begränsa vårt avelsutbud och där vi idag förlorar stora och viktiga delar av den lilla rasens mångfald och variation. Att bedriva avel med enbart några få och populära individer kan få mycket allvarliga konsekvenser som i sin tur kan innebära början till slutet för en numerärt liten men snabbt växande ras som barbet.
Sakta men säkert har jag blivit varse om många av rasens olika svårigheter som jag inte alls var medveten om vid tidpunkten då jag stod i begrepp att köpa valp. Kunskap som rasklubben missat att förmedla har jag istället fått genom mina senare införskaffade och välvilliga mentorer men också genom flera av alla våra hundrelaterade organisationer som delat kunskap och senaste veterinärmedicinska rön. Kunskap är avgörande viktigt och erfarenhet behövs för att kritiskt kunna ställa de rätta frågorna men också för att tillgodogöra sig både den nyvunna kunskapen och för att sätta den i ett större sammanhang - sett ur ett rasperspektiv på längre sikt. Vad gäller barbet och dess framtid så vilar alla inblandades beslut till grund för rasens nutid och framtid. Alla har vi ett ansvar för egna beslut men vi ges också en möjlighet att genom våra beslut göra skillnad för rasens framtida utveckling. Alla kan stötta och hjälpa – barbetens rasklubbar, uppfödare, ägare till hanhund för avel eller som mig själv som en helt vanlig barbetägare men också Du som står i begrepp att välja din valp och följeslagare. Har vi kunskapen kan vi också väga för- mot nackdelar i det som rör barbeten i våra kommande beslut. Beslut som bör tas med mottot att gynna rasen som vi tagit till vår hjärta.
Som att hälla vatten på en gås... eller en barbet?
Mot bakgrund av det jag lärt både förvånar som bekymrar det att se att flera uppfödare agerar i helt motsatt riktning när de gång efter annan upprepat använder samma hanhund och i tät följd. Ibland till och med med samma tik emot uttryckta råd och rön. Varför? Någonstans brister det när kunskapen inte når ut och fram till dem som bäst behöver den. För det kan väl ändå inte vara så illa ställt att vi inte bryr oss om vad som händer med en ras på lång sikt?
En hane har producerat brokigt kolorerade valpar och som just nu ses som extra populärt bland hugade valpköpare och därmed tilltar också ett obetänksamt användande av samma hane. Varken uppfödare eller hanhundsägare tycks ha minsta bekymmer med hanteringens konsekvenser eller nödvändigheten av att använda fler individer i avelsarbetet. Rasens mångfald och överlevnad har allt annat än med färg att göra och avelsbeslut bör byggas på långt viktigare underlag än att enbart tillhandahålla skäggigt och skäckigt lättsålda valpar.
Om vi inte är införstådda i de förhållanden vi har att arbeta med hur ska vi någonsin kunna hävda att vi agerar för rasens väl och framtid? Jag har sagt det förut och fortsätter enträget med att upprepa; Delad kunskap, utbildning och erfarenhet är nycklarna som kan öppna upp för allas våra möjligheter att kunna påverka och vända en negativ trend till en positiv.
Vad kan jag göra för att stödja barbeten?
• Lär dig om rasen och sätt dig in i de svårigheter som alla numerärt små raser har tampas med. Att vara hundägare till en numerärt liten ras handlar inte om att uppmärksammas för sin exklusivitet utan mer om att ansvarsfullt hjälpas åt med att röja rasens smala och snåriga stig för en bredare och bättre väg framåt.
• Dela fakta och egen erfarenhet men aldrig rykten och myter! En människas erfarenhet säger inget om rasen som helhet. Det är den samlade och verifierade kunskapen och erfarenheten som kan ge oss en bild av rasen och dess egenskaper, funktion och hälsa.
• Sök ännu mer kunskap. Insiktsfull lärdom kommer aldrig utan uppoffring ur tomma intet utan är något som hela tiden måste sökas, underhållas för att med förnuft användas. Ett sätt att lära och utvecklas kan vara att lyssna och fråga hur andra hanterar uppkomna och olika situationer genom att t ex delta i en diskussionsgrupp som Barbet Preservation Group.
• Var vänligt kritisk och efterfråga verifierade källor! En fråga som ställs allt för sällan och som i alla sammanhang är väl värd att användas oftare – Hur vet Du det?
• Ta alla Dina rashundsbeslut väl genomtänkta med omsorg och omtanke för att samtidigt gynna rasen och dess framtid. Var uppriktig med grunden till Dina egna beslut.
Vill Du lära, aktivt fråga eller svara i diskussionsforumet Barbet Preservation Group hittar Du dem på Facebook. Engelska är det gängse över landgränser mest förstådda språket av det stora flertalet och så även på BPG. Olika syn och vision respekteras inom gruppen men där tillåts inga ”blockade vänner” därför att diskussioner ska kunna följas och föras i sin helhet av alla som ingår i studiegruppen.