Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Tolerans och förståelse

Som alltid kära läsare, handlar mitt skrivande aldrig om att en är bättre än den andra utan tvärtom oftast om tolerans för rätten att tänka och välja olika. För att bjuda oss våra rättigheter med möjligheter krävs också skyldigheter som t ex i att söka men också förmedla saklig fakta för större medvetenhet och god insikt.

Att ta del av historiska skeenden kan förklara men också skapa god förståelse för dagens skeende. Vår gemensamma barbetvärld är sedan slutet på 1970-talet delad i två falanger. Den ena hävdar att barbeten vid den tidpunkten var utdöd i Frankrike. Den andra falangen kan med god källhistorik visa på motsatsen. Två vitt skilda grunduppfattningar som också delat rasen i två olika typer – en ursprunglig (vieux barbet*) och en nybildad (barbet modern). Två typer som också resulterat i en vid variation inom rasen och som är större än den som hundvärlden ofta brukar benämna som rasens mångfald. Båda raser har dessutom och var för sig korsats med ytterligare andra raser därför att båda krävt nya gener då de haft en liten och starkt begränsad population. Vieux barbet och barbet modern har senare korsats med varandra och numera finns båda mer eller mindre representerade och sammanslagna i dagens barbet.

Ymnig variation inom dagens barbet

BETYDELSEFULL KUNSKAP
J C Hermans var den som i slutet på 1970-talet startade och förespråkade falang 2, vilken var den som hävdade att den ursprungliga barbeten var död. Hermans förmedlade sin egen övertygelse vidare till fler för att på så sätt kunna starta konstruktionen av en helt ny barbet – barbet modern. I samma veva startade han också den första franska rasklubben för barbet. Konstruktionen utfördes genom omvänd selektion inom en annan redan existerande ras – pudeln. Parallellt med Hermans konstruktionsarbete fortsatte de få som tillhörde falang 1 att göra vad de alltid gjort men också vad de kunde göra för att försöka rädda en starkt begränsad population av en tidigt erkänd och den då närmast 100 år gamla vieux barbet. Dessa två raser avlades utifrån olika avelsmål helt åtskilda under dryga 20 år, sida vid sida fram till år 2000, då de för första gången korsades med varandra. Den ursprungliga vieux barbet är idag närmast utdöd men fortfarande synlig och i olika mängd genetiskt närvarande i dagens barbet som består av en mer eller mindre genomtänkt mix av de båda varianterna. Av barbetens uppfödare idag är en del öppet och uttalat förespråkare för den gamla varianten och bedriver sin avel omsorgsfullt och selektivt med avelsmålet att i möjligaste mån försöka bevara rasens ursprungstyp, karaktär, användningsområde och i samma anda också värna dess viktiga hälsa. Det finns uppfödare som har andra avelsmål med mindre hänsyn tagen till de båda varianterna. Ibland saknas kunskapen helt om de två och därmed också bakgrunden till dess verkliga ursprung. Då uppfödare har olika kunskapsnivå, prioriterar olika samtidigt som olika hänsyn tas till de båda rasernas ursprung eller som i de fall uppfödare dessvärre är helt omedvetna om bakgrunden leder allt sammantaget till att barbeten även fortsättningsvis kommer att variera.

FÖRBEREDANDE ÅTGÄRDER
Denna variation inom rasen har således en förklaring som också bättre kan förstås om vi känner till historiska händelseförlopp som föranleder rasens olika typer. Många rashundar har variationer inom sin ras och av olika anledning och där dess rasklubbar också är noga med att öppet informera om variationen. Allt för att förmedla en rättvis bild av rasen men också för att såväl uppfödare som valpköpare ska göras uppmärksamma på en variation så att alla är informerade för att medvetet kunna göra de val som motsvarar de egna önskemålen bäst. Att förmedla en rättvis bild handlar i lika hög grad om att enas kring ett gemensamt mål för att värna rasen så att den inte utvecklas i olika riktning för att helt tappa sitt ursprung och sin funktion. Vad gäller barbet som har en ovanligt komplex bakgrund väljer den organiserade hundvärlden motsatt väg genom att inte belysa helhetsbilden. Att alla ges tillgång till samma och samlade fakta är en nödvändig förutsättning när avgörande beslut ska tas för såväl uppfödare som valpköpare. Det är allas våra egna beslut som också direkt påverkar hur rasen och dess framtid utvecklas.

Den organiserade hundvärlden förespråkar öppenhet och uppriktighet. Lika viktigt är att den organiserade hundvärlden visar på samma öppenhet och uppriktighet som de önskar av sin omgivning. Ge oss alla samma förutsättningar i att förstå och välja genom att sakligt redovisa hela spektrat inom en ras, dess bakgrund, utveckling och nutid.

Historie en images Le Barbet de chasse compiled by Elaine Fichter


Klicka på denna mening och du länkas vidare till Le Barbet de chasse och dess historia berättad i bilder. Här förmedlas historia från förr fram till nutid i ett lättförstått och globalt bildspråk som obehindrat hoppar över våra många språkbarriärer. I en obruten tidslinje med bilder för att lära men också för att bättre förstå betydelsen av ett gemensamt och öppet uttryckt avelsmål.

Le Barbet de chasse är en dokumentation under arbete och versionen som visas är ett korrektur varför det fortfarande finns vissa detaljer kvar att ändra men som inte påverkar den beskrivna helhetsbilden i rasens utveckling.

* Kärt barn har många namn sägs det…Vieux Barbet, Barbet Authentic, Barbet de chasse, OBL (Old Bloodline) är några av alla de många och olika namn som har samma innebörd och som avser den ursprungliga rasen barbet och som är den ena av två raser som blandats i dagens barbet. Den andra senare rasen, barbet modern, har sin redan berättade historia publicerad och erkänd genom sin konstruktör J C Hermans och den organiserade hundvärlden som än idag blundar för viktiga delar i en lång rashistoria. Hos dagens barbet återfinns båda mer eller mindre blandade. Varav den ena är på väg att helt försvinna därför att den organiserade hundvärlden bortser från viktig bakgrundsfakta i en komplex rashundshistoria.